November 22, 2009

Proses Penuaan

_ _ _ e!

Berapa ringgit mau naik ini benda?

Eh...Eh...budak ni suka hati je panggil aku _ _ _ _ e!

_ _ __e ! I want two tickets.

Ahhhh...lantaklah malas nak layan suka hati korang la nak panggil aku apa.

_ _ __e ! boleh naik dua orang tak?

Eeeeee....dia panggil lagi.




Ini mendatangkan marah ni suka hati jer panggil Mr Jon UNCLE!

Tidak semena-mena Mr Jon pun naik HANTU!





Hey you.... what’s your name?

I’m Sarjeet Singh.

Sarjet sayang intan payung berlian emas permata please dont call me UNCLE. Call me abang ok....



Haih! Apa kena dengan Mr Jon ni tetiba sentap orang panggil dia UNCLE!

Kah..kah..kah... bukan apa sejak Mr Jon menjadi sukarelawan kat Petrosains ni budak-budak sekolah yang datang sini suka benar panggil Mr Jon uncle.

Mr Jon lebih berbangga sekiranya mereka memanggi Mr Jon sebagai ABANG dan bukannya UNCLE!

Sebabnya................


Mr Jon still young and hot! (tak layak di gelar uncle)

Hahahahahahahahahah....

Wuuueeekkkkkkkkk!

Apa ni angkat bangkul sendiri! Silakan kalian muntah secara berhemah.




Apa kena dengan kau ni Mr Jon! Benda macam ni pun nak sentap. Terimalah hakikat Mr Jon oiiii yang diri anda kian dimamah usia.

Untuk pengetahuan semua Mr Jon baru sahaja mencecah umur 23 tahun.

Lagi 2 tahun 25 tahun.

Lagi 5 tahun 30 tahun.

Ya Tuhan! cepatnya proses penuaan ini berlaku.

Orang kata, “Age is just a number”

Orang lah kata bukan Mr Jon kata. Betul ke?

Memang la umur diklasifikasikan sebagai nombor. Takkan la huruf pulak.

Ada orang kata huruf 1,2, 3........takde kan.... Orang kata nombor 1,2,3.....

Ahhhh! Sudah....jangan asyik dengar kata orang jer dengarlah kata hati anda sendiri.

Masalahnya umur ni bukan macam berat badan boleh turun naik.....umur ni nombor dia naik tak turun-turun.

Pokoknya sekarang Boss Mr Jon telah meraikan hari lahir Mr Jon di pejabat dengan sebiji kek coklat yang lazat lalu disertakan dengan aneka makanan yang menyelerakan.



Ya Tuhan! Mr Jon terkesima dan terharu.

Lepas habis waktu pejabat sekali lagi Bos dan rakan sejawat Mr Jon telah bermurah hati membawa Mr Jon melontarkan vokal Mr Jon yang tak seberapa ni pusat karaoke.

Hahahahahhaaha....mula-mula Mr Jon malu-malu nak nyanyi. Mr Jon duduk dalam keadaan sopan dan anggun.

Kemudiannya, sorang nyanyi, dua orang nyanyi dan.....


Tak boleh tahan...Tak boleh tahan..... lalu Mr Jon menunjukkan diri yang sebenar....

Sexy back.......sexy back.....

Hambik kau! Mr Jon bertukar menjadi Mr Justin Timberlake. Siap menari bagai.




Nak...nak pulak kawan Mr Jon yang sama giler karaoke ada di situ yakni, Mr FJ.....apa lagi naik hantu la kitorang menyanyi.

Selepas habis berkaraoke, tetiba rasa keinsafan mula menyelubungi diri Mr Jon.

Ya Tuhan....apa yang kau dah lakukan ni Mr Jon. Serius dekat seminggu Mr Jon malu pada Bos kesayangan Mr Jon dan rakan-rakan sejawat yang lain.

Mana taknya.....dekat pejabat Mr Jon punyalah protokol dan baik manusia, bak kata pepatah pijak semut pun tak mati.

Tapi bila dapat mikrofon sebiji terus bertukar menjadi macam orang hilang akal dan naik seh!

Hahahahahahahaha......tu lah terlajak perahu boleh diundur terlajak tindakan malu lah.. jawabnya.


Konklusinya, saban tahun kita meraikan hari lahir. Bukan seberapa besar sambutannya mahupun seberapa banyak hadiah yang diterima. Tapi tanda ingatan dan ucapan kata-kata indah itu menjadi taruhannya. Lebih penting hari lahir adalah masa kita menzahirkan kasih kita pada mereka yang kita sayangi.



Sehingga kita bertemu lagi.

13 comments:

  1. ouh~ wahai Mr.Jon,
    Qema pon mengalami situasi yg same
    Pegi watson slamber dok je cashier tu panggil akak~
    Walhal tgk dia ade la umo dlm lingkungan 25 thn.
    Berkedut sudah ke muka ni
    huh. Langsung tak berperikemanusiaan.

    ReplyDelete
  2. uncle noleh tahan jugk la mr.jon kl kna die pggil pakcik mahu menanah jugk la tahan panas tu kan..hihihi...
    nwy birthday mr.jon bila??
    'happy belated birthday!'

    ReplyDelete
  3. finally...ade jgk entry baru...yeayy!
    sifu jon slalu karaoke nyanyi lagu ape eh? msti suara ala2 diva gitew..kan3? hihihi..

    ReplyDelete
  4. BRO... ITU MENANDAKAN ANDA DAH SEMAKIN MATANG...HAHAHA.

    ReplyDelete
  5. Qema pun mengalami situasi yang sama...hahahaha...lain kali kalau dia panggil qema akak...qema panggil dia balik makcik.

    ReplyDelete
  6. tu la pasal... Qilah... Birthday mr jon awal bulan sebelas hari tu... Anyway thanks for the wish.

    ReplyDelete
  7. MM... giler tak diva.....Mr Jon kalau nyanyi lebih dari diva.. hahaha..

    ReplyDelete
  8. Hi abang! wah long time not see...

    ReplyDelete
  9. Nok!!! sumpah kelakar 'muntah berhemah' diselangi dengan bakol2 telor yang sangat comel..
    HHAHAH...

    =).

    p.s: Mr Jon, Miss Linna macam malas2 kak Ani nak blogging.. tolong motivate Miss Linna kembali..!!!!

    ReplyDelete
  10. Miss Lina jangan lah malas2....cuba rajin-rajin kan jari jemari tu menaip...Mr Jon nak Miss Lina kembali ke dunia blog...

    ReplyDelete
  11. Ya Allah Mr.Jon.. i luper u punyer birthday..btw, Hapy belated birthday. Better late than never :p...

    hehe...dah lama tak singgah rupanya mr.jon dh start bloging balik rupenya..

    tu la.. i pun stress klu orng pgl kakak/auntie(blum penah pu kecuali anak sedara)..mcm la tua sgt..kdg2 sebaye je kot...slalunya muka i yang manis trus jadi mcm asam boi ble diowng pgl i kakak....choiii!

    ReplyDelete
  12. mr Jon!!!
    hak2 terubat gak ngantuk ak memalam cenggini hihi!!!
    perasan x umur kiter meningkat seiring ngan tggungjawab huk2!!!
    soalan yg paling xleh blah adalah!!!
    U xde awekss lg ker!!!!
    U bile nk KAWEN!!!
    KAWEN!!!!!
    uhuk2 tersedak sampai tkeluar anak tekak hak2!!!!

    ReplyDelete